13.
Op dit moment geven boeddha voorouders zowel in deze menselijke wereld alsook in andere rijken, in Indië en China,  voortdurend het boeddhazegel door;  ze onderrichten hoe je kan zitten in vastberadenheid. Alhoewel omstandigheden kunnen variëren op duizend manieren, beoefen van ganser harte zazen terwijl je jezelf helemaal geeft aan de weg. Waarom zou je het zitplatform van je eigen huis verlaten en zinloos gaan ronddwalen in het stof van een ver land? Eens je een verkeerde stap hebt gezet, dwaal je af van de weg.

Op dit moment geven boeddha voorouders zowel in deze menselijke wereld alsook in andere rijken, in Indië en China,  voortdurend het boeddhazegel door;  ze onderrichten hoe je kan zitten in vastberadenheid.

Dogen was natuurlijk een Japanner en bijgevolg erg begaan met wie zijn voorouders waren en hoe hij ze in ere kon houden. Het doorgeven van de boeddhazegel van leraar op leerling verliep in realiteit niet altijd op de manier waarop het in de zogenaamde afstammingslijn (die in Japanse zentempels dagelijks wordt opgezegd) beschreven staat. Maar misschien moeten we ons niet blind staren op de details van die afstammingslijn, noch op de Chinees/Japanse vooroudercultus. Het is inderdaad zo dat in het diepgaand contact tussen leraar en leerling een herkenning kan plaatsvinden, die achteraf al dan niet openbaar bevestigd kan worden. Zo gauw je een spirituele ontmoeting gaat proberen vatten in een officiële structuur, is er veel kans dat er iets fout loopt, zoals de geschiedenis leert. Dit gezegd zijnde is er natuurlijk wel degelijk doorheen de eeuwen heen een aantal mensen geweest die generatie na generatie de beoefening en realisatie van het ontwaken in de praktijk bracht en doorgaf.

Alhoewel omstandigheden kunnen variëren op duizend manieren, beoefen van ganser harte zazen terwijl je jezelf helemaal geeft aan de weg.

Hier valt niet veel aan toe te voegen.

Waarom zou je het zitplatform van je eigen huis verlaten en zinloos gaan ronddwalen in het stof van een ver land? Eens je een verkeerde stap hebt gezet, dwaal je af van de weg.

Merk op hoe Dogen hier de thema’s van de eerste twee paragrafen terug in herinnering brengt.