Beginnen met Zen

‘Wat is Zen?
Het cultiveren van een open hart.’
Luc De Winter

Onze beoefening

De beoefening in Ho Sen Dojo wordt gekenmerkt door nuchterheid, soberheid, en een grote bekommerdheid om het beste uit de eeuwenoude zentraditie te vertalen naar onze situatie hier en nu, in het Europa van de 21e eeuw. We benadrukken graag het universele aspect van de zenbeoefening, en leggen voortdurend de link naar andere wijsheidstradities, van welke oorsprong dan ook. Onze dojo staat open voor iedereen, van welke geloofsovertuiging ook, die mee zazen wil beoefenen en het onderricht van zen wil bestuderen.

Hoe kan je beginnen?

Iedereen kan beginnen met zazen. Met gekruiste benen op een kussen zitten heeft zijn voordelen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.  Zen is echter niet beperkt tot een bepaalde houding of tot bepaalde vormen!  Het gaat om het innerlijke.  Lichaam en ademhaling bewust voelen is belangrijk, maar dat kan ook in andere houdingen, tot en met zittend op een stoel. In de dojo bekijken we samen wat voor jou op dit moment de beste mogelijkheid is.

Wie nog nooit bij ons geweest is, krijgt eerst een inleiding van een uurtje. Neem hiervoor contact op met ons, dan maken we een afspraak.  De inleidingen (steeds op afspraak!) gaan bij voorkeur door op zaterdag of zondag (van 9.00-10.00, met aansluitend zazen van 10.00-11.30), eventueel ook op dinsdag of donderdag (van 19.15-20.00, met aansluitend zazen van 20.00-21.15). Meteen na de inleiding kun je aan de zitting deelnemen.

Voor de inleiding en eerste zazen vragen wij een bijdrage van 15,00 euro.

Samen beoefenen

Hoewel iedereen zijn eigen Weg bewandelt, is het toch sterk aan te raden om niet  alleen te beoefenen. Het is belangrijk om het gezelschap van mede-beoefenaars op te zoeken, enerzijds om jezelf niet te verliezen in een verkeerde voorstelling van wat zen is, en anderzijds omdat het niet gemakkelijk is een regelmatige beoefening op je eentje vol te houden. Wat echter nog belangrijker is, is dat het beoefenen in een dojo een dimensie toevoegt die moeilijk in woorden uit te drukken is, maar al gauw duidelijk voelbaar wordt en een belangrijke verdieping inhoudt. Aarzel daarom niet langer en maak een afspraak om samen met ons zitten. Neem losse kledij mee waarin je vrij kan ademen en die de anderen niet stoort door al te felle kleuren. Voor het kussen en de stilte zorgen wij! Data en uren kan je terugvinden op de kalenderpagina.

Wij vragen de volgende bijdrage:
Zazen per keer: 8,00 euro – studenten en werklozen: 5,00 euro.
Zazen per maand: 35,00 euro – studenten en werklozen: 25,00 euro.