10.
Wanneer je rechtkomt na het zitten, beweeg je lichaam dan traag en kom rustig recht zonder je te haasten. We begrijpen van het verleden dat voorbij het gewone en het heilige gaan, daar waar zitten en staan moeiteloos en grenzeloos zijn, enkel maar afhangt van de kracht van zazen.

Wanneer je rechtkomt na het zitten, beweeg je lichaam dan traag en kom rustig recht zonder je te haasten.

Niet alleen om te vermijden dat je door het plotse opstaan duizelig zou worden, of omdat je een slapende voet zou kunnen verstuiken, maar ook om te vermijden dat je bij het einde van zazen al te gemakkelijk terug in je oude patronen vervalt. Een plotse beweging creëert in de geest gemakkelijk het idee van een breuklijn, van een grens. Het is belangrijk om je zazen te laten overgaan in je dagelijkse leven zonder breuk.

We begrijpen van het verleden dat voorbij het gewone en het heilige gaan, daar waar zitten en staan moeiteloos en grenzeloos zijn, enkel maar afhangt van de kracht van zazen.

Voorbij het gewone en het heilige gaan: we laten elke gehechtheid aan het denken in tegenpolen vallen; we houden op, ons aan één van de polen vast te klampen. De weidse panoramische geest van zazen is de geest die zo’n denken overstijgt. Die lost elk onderscheid tussen zazen en het dagelijkse leven, tussen zitten en rechtstaan op. Dan zijn zitten en staan zelf grenzeloos en moeiteloos. Zie je hoe belangrijk het kalme en aandachtige rechtkomen na zazen is?