Lezing door Bert Caekelbergh

zondag 27 November 2022

Programma:

8.30- 10.00: zazen

10.00-10.30: thee/koffie

10.30-12.00: lezing “Mara: duivel, engel of illusie?” door Bert Caekelbergh

Mara wordt beschouwd als de duivel, de verpersoonlijking van de verleiding en het kwaad in het boeddhisme. Een klassiek en bijzonder poëtisch verhaal vertelt hoe de toekomstige Boeddha kort voor zijn ultieme verlichting belaagd werd door deze demon. Met  allerlei visioenen poogde die hem af te leiden van zijn roeping. Toen dat niet werkte ging Mara de psychologische toer op, en trachtte hij hem te doen twijfelen: “waar haal je het recht vandaan, om daar op die heilige plek te zitten?”  Met zijn rechterhand raakte de aspirant-Boeddha simpelweg de Aarde aan, om haar aan te roepen als getuige van de authenticiteit van zijn beoefening. De Aardgodin, aldus sommige versies van de legende, wrong haar haren uit, nat van de oceanen en rivieren, en de enorme watervloed die zo ontstond spoelde Mara en zijn legers van demonen weg.

Bert Caekelbergh is reeds meer dan dertig jaar actief als theater-maker en beeldend kunstenaar. Hij gaf o.a. les aan het Koninklijk Muziekconservatorium Hogeschool Antwerpen (thans Artesishogeschool) en de academies van Antwerpen-Borgerhout en het Noordlimburgs instituut voor kunstonderwijs.
Zijn spirituele leven begon in 1980 met Rajayoga en Vedanta (Rama Saenen). Hij mediteerde vervolgens 12 jaar in de Soto Zendojo Antwerpen (Paul Eibinger).
Sinds 2007 is hij verbonden aan Ehipassiko. In april 2010 richtte hij samen met enkele sanghaleden Ehipassiko-Mechelen op waar hij de meditaties begeleidt. Bert begeleidt al verschillende jaren de Ehipassiko-retraites in de Ardennen.